Direcció i dramatúrgia

Joaquim Armengol

Llicenciat en Filosofia el 2001 per la Universitat de Barcelona. Paral·lelament fa cursos de Cinema i història contemporània a la Universitat de Barcelona, de crítica teatral a l’Institut del Teatre amb Marcos Ordóñez, de Literatura dramàtica amb Joan Casas i d’Antropologia i sociologia teatral amb Lluís Solà, a l’Institut del Teatre. El 2002 fa el Curs de Postgrau de Crítica literària a la premsa a IDEC, Universitat Pompeu Fabra. En paral·lel el 1994 i 1995 completa els Cursos d’Interpretació i Direcció Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya, a Barcelona; i un Seminari de direcció-interpretació a càrrec del director de cinema i teatre Jaime Chávarri; així com el Seminari d’interpretació a càrrec de Lita Stantic Adaptació d’un conte. Durant els anys 1995 i 1996 també fa el Curs d’interpretació al T.E.I. (Leigton) a Madrid i un Seminari a l’escola de Cine de Madrid, a càrrec de Jaime Chávarri; i les Classes d’interpretació i direcció teatral, a càrrec del director teatral Emilio Hernandez. 

Des del 2011 exerceix la crítica literària al diari Ara i la crítica teatral en diversos mitjans, El Punt, El Punt/Avui, Núvol, Recomana.cat, Teatre Barcelona, Time Out… El 2012 és l’ideòleg i editor de la revista literària El Procés. El 2013 exerceix com a sotsdirector de la revista d’arts escèniques digital i interactiva Proscenium i es converteix en l’assessor teatral de la Fira Mediterrània de Manresa. També forma part del jurat dels premis FAD d’Arts Parateatrals. El 2013 idea i coordina els 7 Encontros imaginaris, al Teatre Círcol Maldà. El mateix any crea el Cicle Rapsodes al Born I; i el 2014 continua amb el Cicle Rapsodes al Born II, també és responsable de la idea i la coordinació del cicle de conferències sobre la bohèmia catalana Bohèmia al Born, i durant els anys 2014-2015 porta a terme el Cicle Encontros Imaginaris, tot plegat al Born Centre Cultural de Barcelona.

Com actor participa en el llarg-metratge Las cosas del querer II (1994) de Jaime Chávarri, i també en el llarg-metratge de Gerardo Gormezano Sombras paralelas. L’any 1995 realitza el curt Las Flechas del ángel, de Luís Varona, a la Escuela de Cine de Madrid. Durant els anys 1995-1996 actua en l’obra de teatre Tres mujeres altas d’Edward Albee, juntament amb les actrius Mª Jesus Valdés, Magüi Mira i Silvia Marsó, sota la direcció de Jaime Chávarri. El 1997 participa en l’obra de teatre Tiempo del 98 de José Luís Castro, amb direcció d’Armando Aguirre. El 1998 interpreta el paper de Bruno en el llarg-metratge Me llamo Sara, guió i direcció de Dolors Payàs. El 2000 participa en el llarg-metratge Besos para todos, de Jaime Chávarri. El 2003 participa en el llargmetratge El año del diluvio, de Jaime Chávarri.